ENOTA HRIBČEK

Golo 37, 1292 Ig

gsm: 051 632 241

Poslovni čas enote: 5.30–16.30

 

Bibe (01/ 36 02 275)
vzgojiteljica: MARINKA KRALJIČ
pom.vzgojiteljice: ANDREJA GERMEK
 
Pikapolonice (01/ 36 02 273)
vzgojiteljica: VALERIJA VIRANT
pom.vzgojiteljice: MARJANA LENIČ
 

Polžki (01/ 36 02 277)
vzgojiteljica: URŠA TEGELJ
pom.vzgojiteljice: ANJA PERČIČ
 
Ježki (01/ 36 02 274)
vzgojiteljica: NINA KOVAČIČ
pom.vzgojiteljice: JOŽICA JANČAR

Kuhinja (01 36 02 272)
vodja kuhinje: NATAŠA CIBER
  Na planoti ob vznožju Kureščka in Mokrca deluje enota vrtca Hribček. V njej obratujejo 4 oddelki vrtca. Vsi obroki se pripravljajo v lastni kuhinji.

  Obnovljene in prizidane prostore si delimo s podružnično šolo Golo, prav tako tudi travnato in asfaltirano igrišče. V stavbi prevladuje pozitivno počutje ter povezovalni duh. Otroci vseh skupin se veliko družimo med seboj, prav tako pa tudi otroci vrtca in učenci šole. Drug drugemu prirejamo različne prireditve ter s tem krepimo samozavest ob javnem nastopanju. Veliko si pomagamo med seboj, pa naj si bo to igra ali le vzor. To pa pozitivno vpliva tako na starejše otroke, ki pridobivajo občutek odgovornosti, kot na mlajše otroke, ki poleg pomoči pridobivajo tudi moralno podporo, ob vsem tem pa si na prijeten način krepijo samozavest in si v varnem okolju poiščejo svoje mesto v skupnosti.

  V veliki meri v enoti izkoriščamo možnosti za bivanje na prostem. Kadar je le mogoče, se igramo zunaj, hodimo na sprehode, raziskujemo gozd in travnik ter sočutno pogledujemo proti megli v kotlini.

  Vrtec živi z okoljem, pri domačinih smo vedno lepo sprejeti, udeležujemo pa se tudi različnih prireditev, ki se v kraju odvijajo.

  Gozdni januar (Polžki)

  V novem mesecu smo začeli z novo temo. Ker letošnja zima ni ravno radodarna s snegom, smo začeli spoznavati gozd na različne načine. Obiskali smo gozd, si ogledali drevesa in spoznavali različnost med njimi. Nabirali smo material, ki smo ga v igralnici uporabili na različne načine. Z naravnim materialom smo izdelali gozd, naredili smo hišico za storže, s katero se zelo radi igramo. Naravni material nam služi kot pripomoček, za izdelavo različnih didaktičnih igrač. Preko knjig smo spoznavali gozdne živali. Vodilo našega raziskovanja pa je pravljica Pod medvedovim dežnikom.

  Snežak Srečko z Ježki

  Snežak Srečko je ves december tudi otroke iz skupine Ježki zabaval, učil novih stvari, se z njimi igral in jim tudi pomagal. Skupaj z njim smo pri Ježkih poslušali pravljice, prepevali, plesali, se sproščali. Izdelovali smo voščilnice, pekli piškote, doživeli praznično čajanko, si ogledali več lutkovnih predstav, dočakali obraz Dedka Mraza in z njim tudi nove igrače. Kolikor smo se le mogli, smo se zabavali na snegu, praznovali smo dva rojstna dneva, napisali pismo tudi prijatelju Dedka Mraza, Božičku, in v zahvalo od poštarja Pavlija prejeli nagrado.

  PRAZNIČEN DECEMBER S SNEŽAKOM SREČKOM IN Z OTROKI SKUPINE POLŽKI

  Prazničen december smo začeli s predstavitvijo glavnega junaka meseca snežaka Srečka. Ves mesec smo se srečevali z njim in se z njegovo pomočjo veliko novega naučili. Ker je snežak, smo morali zanj najprej izdelati hladilnik. Srečko nas je naučil veliko novih zimskih, prazničnih pesmi in plesov. Po njegovih navodilih smo izdelali dekoracijo v igralnici in garderobi, voščilnice in okraske za novoletno smrečico. Pekli smo piškote in priredili praznično čajanko. O vsega pa nas je najbolj razveselil prvi sneg. Strokovne delavke vrtca Ig so nam odigrale predstavo Frice in Frace.

  Ježki v novembru

  Novembra smo Ježki skupaj s Pikapolonicami, Polžki in z Bibami sodelovali v projektu Tradicionalnega slovenskega zajtrka ter v projektu društva Varna pot. V prvem smo spoznavali življenje čebel ter zdravo prehrano, ogledali smo si lutkovno predstavo, ki nam jo je zaigrala čisto prava zelenjava, kratke lutkovne predstave z zelenjavnimi lutkami smo nato pripravili tudi sami. Dočakali smo obisk čebelarjev, z zavezanimi očmi prepoznavali različne okuse in rajali ob pesmicah o čebelah.

  Decembrske dogodivščine v skupini Pikapolonice

  Decembra smo tudi otroci iz skupine Pikapolonice vsak dan srečali s snežakom Srečkom. Skupaj z njim smo spoznavali koledar, pekli piškote, doživeli praznično čajanko, rajali na prednovoletni zabavi, se obdarovali, dočakali obisk Dedka Mraza in si ogledali predstavo Frrice in Frace. Razveselili smo se novih igrač, ki nam jih je prinesel dobri mož, smo pa Božičku v projektu Pošte Slovenije napisali tudi čisto pravo pismo. Poslušali smo pravljice, se igrali na prostem in veliko prepevali ter plesali.

  Novembrske Pikapolonice

  Novembra smo si Pikapolonice ogledale kar nekaj lutkovnih predstav. Z njihovo pomočjo smo spoznavale zdravo prehrano ter njen pomen za naše življenje, spoznavale smo tudi prometno varnost ter življenje čebel. Veliko smo sodelovale z otroki ostalih skupi naše enote, udeležile smo se projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, pomagale smo izdelati plakate o varni vožnji, skupaj z Ježki, Bibami in s Polžki smo odšle na strokovni sprehod spoznavanja varnega obnašanja v prometu. .

  TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK IN PROMETNA VARNOST PRI POLŽKIH

  Mesec november ni bil v naši igralnici nič manj pester kot vsak drug. V tem mesecu smo izvedli tradicionalni slovenski zajtrk, zato smo se veliko pogovarjali o čebelah, okusih in o zdravi prehrani. Ker v tem mesecu obeležujemo tudi svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, smo teden posvetili tudi pogovoru o prometni varnosti. Mesec je hitro minil in vsak dan smo se naučili veliko novega. Vsak torek dopoldan nas je obiskala Mojca Rode, ki je za nas pripravila gibalno urico. Praznovali smo en rojstni dan.

  Jesen pri Pikapolonicah

  Oktobra smo pri Pikapolonicah veliko časa preživeli v gozdu, kjer smo zelo uživali. Veliko smo se igrali, raziskovali, ustvarjali strašno bučo, ogledali smo si kar nekaj lutkovnih predstav, predvsem pa smo se skušali imeti čim lepše.

  Ježki oktobra

  Oktobra smo otroci iz skupine Ježki počeli veliko različnih stvari. Odšli smo na dva izleta, pred tem spoznali delo policista, potem pa se podali na Sv. Ano in na pohod od Turjaka do Rašice, ogledali smo si tudi Trubarjevo domačijo.
  Poleg tega smo v tednu otroka dejavnosti izvajali skupaj z ostalimi skupinami naše enote: ogledali smo si predstavo Veveriček posebne sorte, poslušali smo tudi druge pravljice o prijateljstvu ter o tem, kako različni smo si med seboj. Ob slončku Elmerju smo pobarvali vsak svojega slončka, raznobarvne živali zdaj krasijo vrata našega vrtca.

  Spet prišla je k nam jesen (Bibe)

  V mesecu oktobru smo začeli s športnim vrtcem, ki ga izvajamo vsak ponedeljek v telovadnici. Igramo se z žogami, obroči, se plazimo in čisto zares telovadimo.
  Poslušali smo »jesenske« pravljice, ki nam jih je pripovedoval zajček – lutka. Izvedli smo delavnico, na kateri smo popoldne skupaj s starši izrezovali buče. Tudi v dopoldanskem času smo izrezali svojo bučo, s katero smo okrasili igrišče. Ves čas, ki ga preživimo v vrtcu, pa uživamo v različnih igrah, risanju in petju. Sodelovali smo tudi pri skupnih dejavnostih naše enote.

  POLŽKI SMO POSTALI ZNANSTVENIKI

  Mesec oktober se je začel s tednom otroka. V tem tednu smo izvajali različne dejavnosti na ravni enote. Vsakodnevno smo se vsi otroci enote srečavali v skupnih prostorih in izvajali dejavnosti pod skupno temo Vsi enaki, vsi drugačni. Nato smo začeli z novo temo z naslovom Postali smo znanstveniki. Pod tem naslovom smo izvedli različne poskuse z vodo, ki se navezujejo na različna področja. Poleg vseh zanimivih dejavnosti, smo se odpravili na naš prvi skupni izlet na Sv. Ano. Praznovali smo tudi tri rojstne dneve.

  Pikapolonice v novem šolskem letu

  Septembra smo Pikapolonice spoznale zgodbico Pika išče pike. V trenutku nam je prirasla k srcu, zato smo jo v skupini pogosto poslušali, si ogledali lutkovno predstavo in jo celo sami uprizorili. Igrali smo na male inštrumente, hodili na sprehode, se igrali na igrišču in imeli mini piknik na prostem. Pri Ježkih smo si ogledali njihove utrinke iz Kekčeve dežele, si ogledali njihovo lutkovno predstavo, razgibali pa smo se tudi v telovadnici.

  Ježki v novem šolskem letu

  Na začetku šolskega leta smo se Ježki odpravili v Kekčevo deželo in tam preživeli čudovit dan.
  Že pred tem smo si skupaj s Pikapolonicami in s Polžki nabirali kondicijo, ko smo se odpravili na skupni pohod skozi Hrastje, na poti pa uživali tudi v mini pikniku.
  Na prostem smo se zabavali v vsakem vremenu, ko je bilo vetrovno, smo se z vetrom in s papirnatimi trakovi navdušeno igrali.

  Pri Bibah že plešemo in rajamo

  Male Bibe se uvajamo že mesec dni. Na začetku nam je bilo kar težko, tako otrokom, staršem in tudi nam vzgojiteljicam. Potočili smo kar nekaj solzic in se tudi nasmejali. Zdaj nam gre že tako dobro, da skupaj rajamo, pojemo, ustvarjamo in se igramo. Zares se imamo lepo.

  POLŽKI RASTEMO, SPOZNAVAMO, UTRJUJEMO …

  September je hitro minil. Navadili smo se novih prostorov, prijateljev in vzgojiteljic. Veliko smo delali na tem, da smo se spoznali. Sklenili smo veliko novih in utrdili stara prijateljstva. V tem mesecu smo praznovali dva rojstna dneva. Poslovili pa smo se tudi od deklice, ki je odšla v drug vrtec. Veliko smo se igrali zunaj, ker smo želeli izkoristiti še zadnje tople dni. Opravili smo že prvi daljši sprehod v okolici vrtca. Opravili smo ga skupaj z otroki skupin Pikapolonice in Ježki.